Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Balasana - Στάση του μωρού

Η στάση του μωρού/στάση του παιδιού είναι η πιο "απλή" θεωρητικά στάση της γιόγκας. Είναι θέση προετοιμασίας και ξεκούρασης για κάθε ασάνα (άσανα και στάση ανάνηψης). Η στάση του μωρού είναι μια ανακουφιστική θέση για τη μέση, τον αυχένα, τους ώμους και τους γλουτούς. Είναι άσανα αλλά και στάση ανάνηψης, δηλαδή ξεκούρασης ή προετοιμασίας για μια άσανα. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν αρχάριο; Παρακάτω δίνονται προσαρμογές, ανάλογα με την περίπτωση αλλά και οδηγίες εμβάθυνσης.

Εκτέλεση:
Ένας τρόπο για να έρθετε στη θέση είναι να έρθετε σε τετραποδική στήριξη με τα χέρια και τους μηρούς κάθετα σε σχέση με το πάτωμα και τις παλάμες και τα γόνατα ανοιχτά στην ευθεία των ώμων. Καθώς εκπνέετε μεταφέρετε το βάρος σας πίσω κάνοντας βαθιά καμπούρα στην πλάτη, μέχρι να φτάσουν οι γλουτοί στις φτέρνες και το μέτωπο στο πάτωμα.


Ένας άλλος τρόπος εκτέλεσης είναι να έρθετε στη θέση του διαμαντιού (vajrasana) και έπειτα να αναδιπλώστε το σώμα μπροστά.


Τα χέρια είναι αφημένα στο έδαφος με τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους, το πίσω μέρος των πήχεων στο πάτωμα, τις παλάμες να κοιτούν το ταβάνι στην ευθεία των πελμάτων και τους ώμους χαλαρούς να πέφτουν προς τα κάτω. Οι ταρσοί πιέζουν το έδαφος, οι φτέρνες είναι στραμμένες στο πλάι και οι μύτες των ποδιών ακουμπάνε μεταξύ τους. Σιγουρευτείτε ότι τα γόνατα είναι ανοιχτά στην ευθεία των ώμων, ώστε το στήθος και η κοιλιά να βυθίζονται ανάμεσά τους και να χαλαρώνουν οι ώμοι πάνω στα γόνατα. Βεβαιωθείτε ακόμα ότι έχετε ίσιο λαιμό, δεν κάμπτετε και δε στρίβετε τον αυχένα. Επίσης, ο ίσιος λαιμός και το μέτωπο πιο μακριά από τα γόνατα βοηθάει, ώστε να μη χτυπάει η μύτη στο πάτωμα, αλλά να ακουμπάει μόνο το μέτωπο και η σπονδυλική στήλη να εκτείνεται στο μέγιστο. Η αναπνοή είναι φυσική, από την κοιλιά. Μείνετε εδώ για μερικές αναπνοές, νιώθωντας το σώμα να χαλαρώνει. Αν βάζετε τη στάση ανάμεσα σε δυναμικές ασάνες μείνετε για τουλάχιστον τρεις αναπνοές.

Παραλλαγές:
Εύκολες παραλλαγές:
Αν δε φτάνουν ακόμα οι γλουτοί στις φτέρνες ή έχετε πόνους στη μέση, μπορείτε να ανοίξετε ακόμα περισσότερο τα γόνατα, πιο έξω από την ευθεία των ώμων.


Ακόμα, μπορείτε να έχετε ενεργητικά δάχτυλα στα πόδια, δηλαδή να βάλετε τα δάχτυλα των ποδιών να πιέζουν το πάτωμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα σκαμνί για τη μέση.


Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι κάτω από τους γλουτούς και να περιμένετε να βαθύνετε τη θέση με τον καιρό, όταν το σώμα θα είναι περισσότερο έτοιμο.


Αν δε νιώθετε τους ώμους σας και τα χέρια σας να χαλαρώνουν, μπορείτε να φέρετε τα χέρια τυλιγμένα πίσω από τη μέσηΑν έχετε πόνο ή παλαιότερους τραυματισμούς στα γόνατα, προσθέστε μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι κάτω από αυτά.


Αν το κεφάλι δε φτάνει στο πάτωμα, μπορείτε να βάλετε τις παλάμες τη μία πάνω στην άλλη κάτω από το μέτωπο
ή ένα κυλινδρικό μαξιλάρι μέχρι κάτω από το στήθος που θα κρατήσει την σπονδυλική στήλη σε μια ευθεία


ή ακόμη και έναν κύβο κάτω από ένα μικρότερο κυλινδρικό μαξιλάρι.


Αν έχετε υπερβολικό πάχος ή μεγάλο στήθος, τότε μπορείτε να κάνετε την παραλλαγή του βατράχου: δε θα φέρετε στο στήθος κοντά στα πόδια, αλλά θα αφήσετε τα γόνατα πιο έξω από την ευθεία των ώμων, θα κρατήσετε τον κόκκυγα και τους μηρούς με κατεύθυνση προς το ταβάνι και θα φέρετε το μέτωπο στο πάτωμα.


Άλλη παραλλαγή για τα ίδια προβλήματα είναι η εύκολη παραλλαγή του λαγού (sasangasana), όπου ανασηκώνονται ελαφρά οι γοφοί, η άκρη του κεφαλιού κυλάει στο πάτωμα σε απόσταση 10 πόντων (μια παλάμη) μακριά από τα γόνατα, ο κόκκυγας έρχεται προς το ταβάνι και οι μηροί είναι περισσότερο διαγώνια ή κάθετοι σε σχέση με το πάτωμα, ώστε να σχηματίζεται ένα τρίγωνο μεταξύ κεφαλιού-αυχένα, πλάτης και μηρών. Τα χέρια είναι αφημένα προς τα πίσω.
Προχωρημένες παραλλαγές:
Σε πιο προχωρημένη παραλλαγή και εφόσον δεν υπάρχουν πόνοι στη μέση, τον αυχένα και τα γόνατα, μπορείτε να έχετε τα γόνατα και τα πέλματα κλειστά και το στήθος να χαλαρώνει πάνω στους μηρούς.Εναλλακτικά, μπορεί τα χέρια να είναι εκτεταμένα στο μήκος των πλευρών του σώματος, μακριά από το κεφάλι, με το μπροστινό μέρος των πήχεων ή μόνο τις παλάμες στο πάτωμα (ενεργητική balasana), ώστε να αυξηθεί η αίσθηση διεύρυνσης.


Η αίσθηση διεύρυνσης αυξάνεται (μεγαλύτερο άνοιγμα των ώμων, ανακούφιση του αυχένα και της πλάτης και διεύρυνση σπονδυλικής στήλης), αν βάλετε τα ακροδάχτυλα των χεριών να σπρώχνουν το πάτωμα (παλάμες σε θέση τρίποδα)


ή αν κλείσετε τις παλάμες σε θέση προσευχής με τους αντίχειρες σταυρωμένουςή ακόμα και αν βάλετε έναν κύβο κάτω από κάθε αγκώνα με τα χέρια σε έκταση μπροστά από το κεφάλι.


Σε παραλλαγή της τελευταίας στάσης, μπορεί οι αγκώνες να ακουμπάνε μεταξύ τους και οι πήχεις να είναι κάθετοι προς το ταβάνι.

Υπάρχει ακόμα και ο τρόπος να έρθουν τα πόδια σε θέση ήρωα, δηλαδή οι φτέρνες δίπλα στα ισχία, για μεγαλύτερη πρόκληση διεύρυνσης της σπονδυλικής στήλης. Τα χέρια τυλίγονται πίσω από τη μέση, ο δείκτης και ο αντίχειρας στο ένα χέρι κάνει θηλιά τον καρπό του άλλου χεριού.

Ωφέλη:
- Επιμήκυνση σπονδυλικής
- Βελτίωση στάσης σώματος
- Ωφέλη σε πεπτικό σύστημα
- Τόνωση νευρικού συστήματος
- Ανακούφιση από κοιλιακά άλγη, πόνους μέσης και πόνους αυχένα
- Βελτίωση κυκλοφορίας αίματος ιδίως σε κεφάλι-πρόσωπο
- Έκταση και τόνωση γοφών και τετρακέφαλων
- Διεύρυνση στήθους, ώμων και βραχιόνων
- Ο αέρας γεμίζει την κοιλιακή χώρα δίνοντας αίσθηση ηρεμίας στην κοιλιά, απομακρύνει το άγχος, την ένταση και τη νευρικότητα
- Αίσθηση χαλάρωσης σώματος
- Επικεντρώνει και χαλαρώνει το νου, συντονίζει νου με σώμα
- Η αναδίπλωση αυτή βοηθάει στην κατανόηση των αναγκών του σώματος και το μεγαλύτερο έλεγχό του

namaste ॐ

Επιμέλεια: Κυρμιζάκη Ευαγγελία (πιστοποιημένη δασκάλα hatha και vinyasa yoga- RYT 200)

Πηγές εικόνων:
http://capriciousyogi.com/2010/12/asana-series-supta-baddha-konasana.html
http://www.livestonewear.com/2013/01/15/10-yoga-poses-for-beginners/
http://www.yogaflavoredlife.com/short-restorative-sequence/
http://www.yelp.com/biz_photos/jennifer-meek-oakland-2?select=tByDtIk6_cVDcwQe1v6fPA
http://www.tummee.com/yoga/Child-Pose/140450033569759
http://completeyoga.co.za/2009/04/urdhva-dhanurasana
http://myriamwebb.com/2013/07/balasana-childs-pose/
http://www.newbieyogi.com/2013/04/30/support-yourself-yoga-blocks/
https://frontiermarketsolutions.wordpress.com/2012/12/13/childs-pose-balasana/
http://www.expandinglight.org/free/yoga-teacher/round-bodies/balasana.php
http://www.agelessyoga.ca/2012/condo-yoga-2/balasana-rest-pose/
http://duocbaokhang.vn/giam-mo-bung-duoi-voi-4-bai-tap-yoga-tai-nha-n2254.html
http://www.unitedyogis.com/profiles/blogs/9-balasana-or-child-s-pose-1-000-awesome-things-about-yoga
https://yogaxoga.wordpress.com/
https://mymindbodyconnection.wordpress.com/all-time-favorites/childs-pose-balasana/
http://www.ilpiccoloamrit.it/descrizione%20asana/balasana%201.htm
http://www.ilpiccoloamrit.it/descrizione%20asana/balasana%201.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου