Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Surya Namaskar/ Χαιρετισμός στον ήλιο

Τι είναι η Surya Namaskar

Η Surya Namaskar, γνωστή ως χαιρετισμός στον Ήλιο, είναι μια αλληλουχία 12 στάσεων (asanas) του σώματος που συνδέονται με κίνηση, ρυθμό και αναπνοή. Οι asanas αυτές έχουν εκπληκτική επίδραση στα περισσότερα μέρη του σώματος, έτσι ώστε ο Χαιρετισμός στον Ήλιο να αποτελεί μια ολοκληρωμένη ολιστική πρακτική.


Σύμφωνα με έρευνες η Surya Namaskar αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο "απώλειας" θερμίδων. Το σημαντικότερο είναι ότι πάνω από το 93% των θερμίδων που «καίγονται» αποτελούν λίπος, πράγμα που βοηθάει τον ασκούμενο να αποκτήσει ένα ελαφρύ αποτοξινωμένο σώμα.
Συγκριτικά αποτελέσματα θερμίδων σε 30 λεπτά πρακτικής:

Άρση Βαρών = 199 θερμίδες
Τένις = 232 θερμίδες
Μπάσκετ = 265 θερμίδες
Βόλεϊ = 265 θερμίδες
Ποδόσφαιρο = 298 θερμίδες
Ποδηλασία (14 – 15.9 χιλ/ώρα) = 331 θερμίδες
Αναρρίχηση = 364 θερμίδες
Τρέξιμο (7.5 χιλ/ώρα) = 414 θερμίδες
Surya Namaskar/χαιρετισμός στον ήλιο = 417 θερμίδες


Η ακολουθία των στάσεων είναι η εξής:
1.Βουνό
2.Όρθιο Τόξο
3.Όρθια Τσιμπίδα
4.Καβαλάρης
5.Σανίδα
6.Χαμηλη Σανίδα
7.Κόμπρα
8.Σκύλος
9.Καβαλάρης
10.Όρθια Τσιμπίδα
11.Όρθιο Τόξο
12.Βουνό

Αφιερώνουμε την ακολουθία των 12 στάσεων στον Ήλιο με σκοπό να τον ευχαριστήσουμε για την συνέπεια και την ύπαρξη του. Για την ζεστασιά και την λάμψη που μας δίνει. Σκεφτείτε πως είναι η ψυχολογία σας τις συννεφιασμένες μέρες. Τι διάθεση έχετε τις μέρες που έχει κρύο. Και πως αλλάζει τελείως η ενέργεια και η διάθεσή σας ξαφνικά πηγαίνει στα ύψη την άνοιξη και ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι. Καθώς επίσης, θυμηθείτε πόσο σκληρό και άκαμπτο είναι το σώμα σας τις χειμωνιάτικες μέρες. Πόσο πονάνε οι αρθρώσεις σας ή τυχόν μυϊκοί ερεθισμοί τις μέρες με υγρασία. Η ζέστη είναι φιλική για το σώμα σας. Και ο χαιρετισμός στον Ήλιο δημιουργεί θερμότητα. Ζεσταίνει το σώμα και το βοηθάει να μαλακώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου