Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Yoga και Φυσιολογία - Περιτονία, Περιτοναϊκή Στρέβλωση

Τι είναι η Περιτονία


 

Η Περιτονία είναι ένα μέρος του συνδετικού ιστού, γι’ αυτό και η λειτουργία της να καλύπτει και να προστατεύει δεν περιορίζεται  μόνο στους μύες και στους τένοντες, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις δομές, όπως λ.χ. η κάλυψη του οστού με το περιόστεο, στην κάλυψη των δομών του νευρικού συστήματος και των οργάνων.

Εξετάζοντας το μυϊκό και το τενόντιο σύστημα, η Περιτονία παίρνει μεγέθη διαφορετικού πάχους


και πυκνότητας από ίνες λεπτές και υπερβολικά ευκίνητες ως τις ινώδεις δομές μεγάλου πάχους, όπως π.χ. η πελματιαία απονεύρωση ή οι καταφύσεις των μυών.
Η Περιτονία έχει μία συνεχή διαδρομή που τυλίγει τα μεμονωμένα μέρη του σώματος, προσδιορίζοντας το σχήμα τους και ταυτόχρονα τα συνδέει λειτουργικά μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα συνεχές δίκτυο σωματικής επικοινωνίας.
Η Περιτονία προσπαθεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στην επιθυμητή σταθερότητα και στην απαραίτητη ελαστικότητα.  Την χαρακτηρίζει μια εξαιρετική ιδιότητα, ονομάζεται tensegrity.
Το Περιτονιακό Σύστημα δεν καλύπτει μόνο μύες και σπλάχνα, μα κάθε ζωντανό κύτταρο, ώστε να μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι η Περιτονία ενώνει και συνδέει φυσικά το μακροπεριτονιακό σύστημα και το μικροπεριτονιακό.
Η επιφανειακή περιτονία είναι ένα επίπεδο το οποίο εκτείνεται κάτω ακριβώς από το δέρμα έως τη μυϊκή περιτονία. Η βαθιά περιτονία βρίσκεται κάτω από την επιφανειακή, η οποία ενώνεται διαμέσου ινωδών ενώσεων και δίνει σχήμα, προστατεύει και χωρίζει στα μέρη που συνθέτουν το μυϊκό σύστημα, το σύστημα των αρθρώσεων, οστών, αγγείων, το νευρικό σύστημα και των σπλάχνων.
Η μυϊκή περιτονία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον ιστό στον οποίο βρίσκεται, σε δομή και σε λειτουργία, αλλά πάντα αποτελεί μέρος του συνόλου του περιτονιακού συστήματος.


Λειτουργίες της Περιτονίας
Συνοπτικά, η λειτουργία της Περιτονίας είναι:


Το σώμα και η Περιτονία
Από τη στιγμή της σύλληψης ως το θάνατό μας, μας συντροφεύουν η βαρύτητα που είναι η σημαντικότερη φυσική επιρροή στη ζωή μας, παρόλο που είναι δύσκολο να την αντιληφθούμε γιατί δεν γνωρίζουμε πώς είναι η ζωή χωρίς αυτή. Το σώμα μας παλεύει συνεχώς ενάντιά της προσπαθώντας να διατηρήσει την καθετότητά του. Όλες οι δομές λοιπόν του οργανισμού μας προσπαθούν να διατηρήσουν την καθετότητα που επιτρέπει την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων του.
Πολλές φορές στο σώμα επιτελούνται αντισταθμιστικές λειτουργίες, ώστε ένα τμήμα να βοηθά ή να αντικαθιστά την εργασία ενός άλλου, το οποίο είναι προσωρινά ή μόνιμα ανίκανο να την εκτελέσει. Η ζωτική για το σώμα αντισταθμιστική ικανότητα δημιουργεί και την ανισορροπία, η οποία αν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ξεκινά τη διαδικασία πόνου. Όσο περισσότερο χρόνο διατηρείται η κατάσταση αυτή, γίνεται αφορμή να  ξεκινήσει  η διαδικασία παγίωσης των νέων αυτών παθολογικών πια, πρότυπων κίνησης.
Οι αλλαγές του τρόπου που κινούμαστε  περιορίζουν σταδιακά την ελαστικότητα και τη μηχανική αποτελεσματικότητα του μυοπεριτονιακού συστήματος, επηρεάζοντας τη λειτουργία των παρακείμενων αρθρώσεων,  ουσιαστικά αλλάζουν τον τρόπο που εκτελούμε τις βασικές κινήσεις της καθημερινής ζωής, όπως το να καθόμαστε, να σηκωνόμαστε, να περπατάμε.

Ο συνδετικός ιστός επηρεάζεται άμεσα από όλα αυτά. Η έλλειψη της κατάλληλης κίνησης μεταβάλλει την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού, ο οποίος έχει την τάση να συρρικνώνεται. Αποτέλεσμα της μείωσης της λειτουργικότητας του συνδετικού ιστού, δηλαδή της Περιτονίας, είναι η εμφάνιση του πόνου. Όταν έχουμε δυσλειτουργία της μυοπεριτονίας δημιουργείται μία υπερφόρτωση σε άλλα τμήματα του περιτονιακού συστήματος και ειδικά στη σπονδυλική στήλη. Η μυοπεριτονιακή ανισορροπία δημιουργείται πριν από την αρχή της ασθένειας.
Η πύκνωση του συνδετικού ιστού, που ουσιαστικά είναι μία άμυνα του ιστού απέναντι στις νέες συνθήκες παθολογικής κίνησης, μπορεί να μειώσει τον όγκο των διαστημάτων [κενών] προκαλώντας κατά συνέπεια μία μείωση της κυκλοφορίας των υγρών και όλης της μεταβολικής δραστηριότητας που συνδέεται με αυτά.
Η πύκνωση του περιτονιακού ιστού ελαττώνει την ελαστικότητά του και αλλάζει τη μηχανική του λειτουργία. Με άλλα λόγια παραμορφώνει το σώμα μας.
 

Tensegrity

Είναι η ικανότητα ενός συστήματος να σταθεροποιείται και να εξισορροπείται μηχανικά παρά το γεγονός ότι υπόκειται σε δυνάμεις συμπίεσης και έντασης.
Η μηχανική διάταξη αυτή προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:
1)                  Η αντίσταση του συνόλου υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των στοιχείων του.
2)                  Η ελαφρύτητα είναι περίπου η μισή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα συστήματα ως προς τη μηχανική τους αντίσταση.
3)                  Μεγάλη ευκαμψία που παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής ως προς τη μορφή και το σχήμα, όταν η δράση μιας εξωτερικής δύναμης εξαντλείται μέσα στο σύνολο του συστήματος.

Η Περιτονία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα «tensegrity» δομής του ανθρώπινου οργανισμού.
Όποια ένταση εγκαθίσταται στο σώμα μας, διαμέσου της Περιτονίας μεταδίδεται στο σύνολό του.


Περιτοναϊκή Στρέβλωση


Πηγή: http://savvas-charalampous.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου