Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Ευεργετική η γιόγκα για τους καρκινοπαθείς

Μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, καταδεικνύει τις ευεργετικές επιδράσεις της γιόγκα στους καρκινοπαθείς.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology», η γιόγκα βοηθά σημαντικά όσους πάσχουν από καρκίνο να ελέγξουν το στρες που αισθάνονται εξαιτίας της ασθένειας, αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής, λόγω των ασκήσεων που περιλαμβάνει.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως οι διατάσεις συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της κόπωσης, που αισθάνονται οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες, ενώ ο διαλογισμός ενισχύει την αίσθηση υγείας.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με 191 γυναίκες, οι οποίες είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα έκανε γιόγκα, η άλλη απλές διατάσεις και η τρίτη τίποτα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που ανήκαν στην πρώτη ομάδα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστή ως η ορμόνη του στρες.
Μάλιστα, φαίνεται ότι τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν για όλους τους ασθενείς, αλλά πολύ περισσότερο για τις γυναίκες που κάνουν θεραπεία με ακτινοβολίες.
Ο συνδυασμός άσκησης του σώματος και του μυαλού έχει πολύ μεγάλη δυναμική, γι' αυτό ακριβώς η γιόγκα βοηθά τόσο πολύ τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις σωματικές δυσκολίες, αλλά κυρίως τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που συναντούν, εξαιτίας της ασθένειας και της θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσουν, επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Lorenzo Cohen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου