Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου

Η ασβεστοποιός περιαρθρίτιδα (ασβεστοποιός τενοντίτιδα) χαρακτηρίζεται από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου, συνήθως υδροξυαπατίτη, σε περιαρθρικούς ιστούς και κυρίως στους τένοντες κοντά στα σημεία που προσκολλώνται πάνω στα οστά.

Η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου μπορεί να είναι διάχυτη ή να συσσωρεύεται σε ένα σημείο, οπότε είναι ακτινολογικά ορατή. Οι περιαρθρικές εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου είναι συχνά ασυμπτωματικές. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις κρύσταλλοι ασβεστίου αποσπώνται από τις εναποθέσεις, εισέρχονται σε παρακείμενο ορογόνο θύλακο και προκαλούν έντονη τοπική φλεγμονή που εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο, διόγκωση, θερμότητα και έντονη τοπική ευαισθησία στην πίεση. 

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα της βασικής αιτίας του προβλήματος. Πόνος που πιθανόν να έχει υφέσεις και εξάρσεις, να μεταβάλλεται ή να είναι συνεχής, να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι, ή να γίνεται αντιληπτός στην διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων ή κατά την νυκτερινή ανάπαυση. Περιορισμός της κίνησης που μπορεί να καταλήξει σε «Σύνδρομο Παγωμένου Ώμου». Αστάθεια της άρθρωσης. Οίδημα στην οξεία φάση. Μυϊκή αδυναμία 

Συντηρητική αγωγή 
1. Μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 
2. Εφαρμόζουμε πάγο στην περιοχή (ΟΧΙ ζέστά επιθέματα). 
3. Περιορίζουμε τις δραστηριότητες (ΟΧΙ ακινησία). 
4. Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση: κρουστικό υπέρηχο (shock wave) πάντα σε συνδυασμό με διατάσεις- Laser 
5. Έκχυση Κορτιζόνης τοπικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου