Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Η ΑΣΑΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: BAKASANA/ΚΟΡΑΚΙ

Η ΑΣΑΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
BAKASANA/ΚΟΡΑΚΙ


Ωφέλη: Η στάση ενδυναμώνει βουβώνες, θώρακα, ώμους, βραχίονες, πήχεις, ενώ χτίζει δυνατό πυρήνα. Αυξάνει την ευλυγισία των καρπών. Διατείνει οπίσθιους μηριαίους, γλουτιαίους και το κάτω μέρος του κορμού. Το άνοιγμα του θώρακα βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία. Προάγει την αυτοσυγκέντρωση και την ισορροπία. Προσφέρει αίσθηση αναζωογόνησης, καθώς και επιτυχίας και αυτοπεποίθησης απομακρύνοντας το φόβο και ενεργοποιώντας την ικανότητα της εμπιστοσύνης. Ανεβάζει το ράτζας (ενεργειακή ποιότητα γκούνας: υψηλή ενέργεια) απομακρύνοντας το λήθαργο και την κατάθλιψη (τάμας- ενεργειακή ποιότητα γκούνας: χαμηλή ενέργεια).

Πνευματικό νόημα: Το κοράκι αποτελεί ένα έξυπνο πουλί που συνδέεται με το Αθέατο σύμπαν. Παραδοσιακά το κοράκι και γενικά τα πουλιά θεωρούνται αγγελιαφόροι των Θεών. Όταν ο πρώτος Δαλάι Λάμα γεννήθηκε, ειπώθηκε ότι τον επισκέφτηκαν μαύρα κοράκια. Και μέσα από την ικανότητα να πετούν, τα πουλιά αυτά υπερβαίνουν το βάρος μιας θνητής ύπαρξης και ζουν στην έκταση μεταξύ αυτού του πεπερασμένου κόσμου και του επόμενου. Τα κοράκια είναι σύμβολα της πίστης και της επικοινωνίας, ενώ σε πολλές παραδόσεις θεωρείται ότι γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στη γη και τον ουρανό.
 
Προπαρασκευαστικές ασκήσεις: διατατικές: χαρούμενο παιδί (anandα balasana), γιρλάντα (malasana), στάση του Μαρίτσι Α/σοφή στάση (marichyasana Α), σαύρα (υtthan pristhasana), πυραμίδα Β (prasarita padottanasana Β), ενδυνάμωσης: καρέκλα (utkatasana), αετός (garudasana), βάρκα (navasana), σανίδα (kumbhakasana), χαμηλή σανίδα (chaturanga dandasana), εκκρεμές (lolasana).

Αντιστάθμιση-αποκατάσταση: καμήλα (ustrasana), ήρωας (virasana), στάση του μωρού (balasana), στάση προσευχής (darnikasana), στάση της σωρού (shavasana).

‪#‎bakasana‬ ‪#‎crowpose‬ ‪#‎cranepose‬ ‪#‎handstands‬ ‪#‎armbalances‬ ‪#‎yoga‬ ‪#‎yogaandmore‬ ‪#‎namaste‬

Επιμέλεια: Κυρμιζάκη Ευαγγελία, certified yoga instructor 200h (Lotos Yoga Education) 

Πηγές: 
http://www.yogabasics.com/connect/pose-of-the-month-bakasana/
http://www.jasonyoga.com/2014/06/15/yoga-sequence-bakasana/
http://katerinaportokalaki.blogspot.gr/2014/05/bakasana-crow-pose.html
 http://hathastudio.gr/content/%CE%B3%CE%B9%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-restorative-yoga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου