Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Ίσβαρα Πρανιντάνα


Όταν κυριαρχεί η άγνοια της παράδοσης των πράξεών μας σε κάτι ανώτερο από εμάς, τότε μας οδηγεί το εγώ που επαίρεται και ματαιοδοξεί. Αυτό συναντάται σαφώς και σε δασκάλους γιόγκα-ούπα γκούρου!


Κρίσεις όπως 'είμαι πραγματικός δάσκαλος yoga', 'είμαι καλύτερος δάσκαλος από τον τάδε', 'ο κόσμος έχει ανάγκη από τη γιόγκα ΜΟΥ', 'οι μαθητές ΜΟΥ εξελίσσονται πολύ γρήγορα', 'βγάζω πολλά λεφτά γιατί κοστολογώ πολύ ακριβά τα μαθήματά ΜΟΥ', 'έχω πάρει τα τάδε πτυχία και είμαι αναγνωρισμένος', κτλ. είναι κλασικά δείγματα μανίας επίτευξης, μανίας για αποτελέσματα του εγώ. Τις έχω ακούσει και αναγνωρίσει επανειλημμένα σε δασκάλους και πιθανότητατα αναγνωρίζουμε σαφώς και τον εαυτό μας μέσα σε τέτοιες πλασματικές εικόνες του εγώ που θέλει να φτάσει με το ζόρι κάπου. 

Είναι συνειδησιακές καταστάσεις ενός περιορισμένου νου που νομίζει ότι η ενέργεια πάει προς τον ίδιο και όχι ανιδιοτελώς προς τους άλλους. Ευτυχώς η yoga διδάσκει και εξελίσσει φορά με τη φορά, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο απλώς να απολαμβάνουμε το παρόν, χωρίς να αναζητάμε εξωτερικές επιβεβαιώσεις και αναγνωρίσεις. Όλα παραμένουν μέσα μας τελικά, καθώς γινόμαστε παρατηρητές. 

Φοβερό δίδαγμα της yoga για υπέρβαση των δεσμευτικών τελικά επιθυμιών του εγώ είναι η 'Ίσβαρα Πρανιντάνα': παράδοση του εαυτού σε μια ανώτερη δύναμη. Να αφιερώνεις δηλαδή τα έργα σου σε κάτι ανώτερο, πχ. στην εξέλιξη της παγκόσμιας συνειδητότητας, στην αφύπνιση προς μια ανώτερη κοινωνία, κτλ. Έτσι ερχόμαστε και πιο κοντά στο στόχο της yoga, που είναι η συνειδητοποίηση της οικουμενικής συνειδητότητας, της ενότητας.

Επιμέλεια: Κυρμιζάκη Ευαγγελία (πιστοποιημένη δασκάλα hatha και vinyasa yoga- RYT 200)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου