Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Εγκλωβισμένοι στη 'Maya' και 'Pratyahara'Η Μάγυα είναι το αέναο παιχνίδι της δυαδικότητας που οδηγεί σε υπαρξιακό πόνο, τι θα φάμε σήμερα, πού θα πάμε για καφέ ή σινεμά σήμερα, ποιον θα κουτσομπολέψουμε, πώς θα ντυθούμε σήμερα, με ποιον θα συνευρεθούμε, πώς θα φανούμε στους άλλους, με τι ήχους θα γεμίσουμε τα αυτιά μας, με τι εικόνες τα μάτια μας και μια διαρκής κίνηση χωρίς σταματημό ξεχνώντας τον αληθινό μας εαυτό που δε χρειάζεται εξωτερικές επιβεβαιώσεις ή πλαστές ανάγκες για να μείνει ικανοποιημένος με το παρόν ως έχει. 


Δράσεις με βάση δεδομένα σχήματα που έχουμε συνηθίσει να ακολουθούμε (γτ πχ. αν δε δεις το euro δεν νοείσαι ως άντρας) και που φέρνουν τις ανάλογες παβλόβιες αντιδράσεις (πχ. απόρριψη, διαμάχες, αμφισβητήσεις, ανησυχίες, στρες) που και καλά δεν περιμέναμε, αλλά ξέρουμε πολύ καλά μέσα μας πως θα ερχόντουσαν (ψευδαίσθηση της αλήθειας, Λίλα). 
Το καλό είναι πως όλοι μας γνωρίζουμε ότι έχουμε ανάγκη για κάτι αληθινό μέσα στην προσκαιρότητα, υλικότητα και εφημερότητα της φύσης (Πράκριτι) και κανείς δε μένει ασυγκίνητος από αυτά τα μικρά ψήγματα αλήθειας που βιώνει κάποτε, στιγμές αληθινής και συνειδητής ζωής (πχ. έρωτας, γέννα, στιγμές δημιουργικότητας, κτλ.). 
Για να μην είσαι παβλόβιο σκυλί που συνεχώς ανησυχεί όταν ανάβει κόκκινο, μείνε για μια στιγμή ακίνητος στη σιωπή, παρατήρησε τις σκέψεις σου, τη στάση του σώματός σου, την αναπνοή σου, τους ήχους μέσα και έξω από εσένα και συνειδητοποίησε αν πραγματικά έχεις ανάγκη να κάνεις αυτό που έχεις προγραμματίσει για μετά να κάνεις (Πρατυαχάρα). 
Αυτό θα σε οδηγήσει σε ανώτερα στάδια συνειδητότητας, αυτό που λέμε επαφή με τον φωτισμένο εαυτό, αυτόν που δε χρειάζεται να ανησυχεί, να επικρίνει, να αγχώνεται, να θυμώνει. Το λέμε αλλιώς και φώτιση (σαμάντι).

Κυρμιζάκη Ευαγγελία, πιστοποιημένη δασκάλα yoga (300h, Lotos Yoga Education)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου