Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Τεχνικές αναπνοών/Pranayama και στάδια/συνειδησιακές καταστάσεις


a) arambha (Έναρξη): Αφυπνίζεται το ενδιαφέρον για την αναπνοή. Αρχικά οι αναπνευστικές τεχνικές είναι δυσάρεστες και βαρετές, κακότεχνες, το σώμα τρέμει και ιδρώνει. Ο ασκούμενος αγωνιά για επιτεύγματα σε σύντομο χρόνο.

b) ghata (Πρόθεση για Προσπάθεια): Όταν με επιμονή συνεχίζει την πρακτική του για τεχνικές αναπνοών, ο ιδρώτας και το τρέμουλο σταματούν και φτάνει στο δεύτερο στάδιο της πρόθεσης για προσπάθεια. Ghata σημαίνει δοχείο νερού. Το σώμα συγκρίνεται με το δοχείο. Σαν ένα άψητο πήλινο δοχείο, το φυσικό σώμα φθείρεται. Ψήνεται στη φωτιά της pranayama για να αποκτήσει σταθερότητα. Σε αυτό το στάδιο τα πέντε kosas (ενεργειακά σώματα, περιβλήματα) ενώνονται. Μετά από αυτή την ενσωμάτωση ο ασκούμενος φτάνει στη Βαθιά Γνώση του επόμενου σταδίου.
c) parichaya (Βαθιά Γνώση): Ο ασκούμενος αποκτά βαθιά γνώση των pranayama πρακτικών και για τον εαυτό του. Με αυτή τη γνώση ελέγχει τις καταστάσεις του σώματος και του νου του, ώστε από χονδροειδείς να τις μετατρέπει σε λεπτοφυείς. Συνειδητοποιεί τις αιτίες και τα αποτελέσματα του Κάρμα.
d) nispatti (Ολοκλήρωση): Οι προσπάθειες του ασκούμενου έχουν ωριμάσει, οι σπόροι του Κάρμα έχουν καεί. Έχει διασχίσει τα εμπόδιά του και είναι χειραφετημένος (mukta) κατά τη διάρκεια της ζωής του (jivana) από τη γνώση του υπέρτατου πνεύματος. Έχει βιώσει την φάση της έκστασης (Ananda).
Σε επίπεδο μαθημάτων μερικών ωρών εξελίσσονται συνήθως οι πρώτες δύο κατάστασεις. Οι επόμενες απαιτούν καθημερινή πρακτική και έναν προχωρημένο γκούρου και όχι απλά έναν προπονητή σωματικών ασκήσεων -ούπα γκούρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου