Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Vajrasana / Διαμάντι η Κεραυνός / Diamond or Thunderbolt Pose

Vajrasana

Vahj – RAHS - anna
vajra = διαμάντι, κεραυνός

1. Γονατίστε στο πάτωμα (Sthira).
2. Ενώστε μηρούς, γόνατα, τα πρώτα μετατάρσια (κότσια πελμάτων).
3. Καθίστε με λεκάνη πάνω σε φτέρνες (Sthira).
4. Τραβήξτε κοιλιά μέσα και πάνω, νιώστε τον κόκκυγα να πέφτει προς το έδαφος δημιουργώντας χώρο στην ΟΜΣΣ (οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης) (Sukha).
5. Ωθείστε τις μπροστά κάτω πλευρές και την βάση του στέρνου προς το ηβικό οστό, ενώ διευρύνετε το στήθος μέχρι ψηλά στις κλείδες (Sukha).
6. Ώμοι πέφτουν χαλαροί πίσω και κάτω (Sukha).
7. Πιγούνι παράλληλο με πάτωμα, μακρύνετε την βάση του κρανίου (ινιακό οστό) ψηλά (Sukha).
8. Η κορυφή του κεφαλιού σαν να θέλει να φθάσει στον ουρανό (Sukha).
9. Ενώστε την άκρη του δείκτη με τη άκρη του αντίχειρα αφήνοντας ελεύθερα τα υπόλοιπα δάκτυλα, σε Gyan Mudra.
10. Τοποθετείστε τις ράχες των παλαμών επάνω στους μηρούς, αγκώνες κάτω από ώμους.

Η Vajrasana εκτελείται στο καθιστό γονάτισμα και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να βιώσουμε και να καλλιεργήσουμε την σταθερότητα και την άνεση (Sthira & Sukha), τις θεμελιώδεις ποιότητες που κυριαρχούν σε όλες τις asana, σύμφωνα με το κλασσικό εγχειρίδιο Yoga Sutra του Patanjali.
Το καθιστό γονάτισμα παρέχει στο σώμα μια ευρεία και στέρεα βάση (Sthira) πάνω από την οποία στήνεται με σχετική ευκολία, μακριά και ευθυτενής η σπονδυλική στήλη και ευρύς ο θώρακας (Sukha).
Παρά το γεγονός ότι το σώμα παραμένει ασάλευτο σε αυτή την θέση (Sthira), μέσω της αναπνοής κινούμε τις εσωτερικές δομές του σώματος (Sukha). Οι έλεγχοι και οι χειρισμοί είναι λεπτοφυείς και εκλεπτυσμένοι, και ολόκληρος ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση «ήρεμης εγρήγορσης», έτοιμος να εκτελέσει ασκήσεις Pranayama ή διαλογισμού .
Άλλες asana για άσκηση Pranayama και διαλογισμό είναι οι καθιστές: Sukhasana και Sidhasana, κατά τις οποίες απαιτείται έξω στροφή και απαγωγή των ισχίων, αυτός ο τρόπος τοποθέτησης των ισχίων, σε συνδυασμό με την ακινησία για αρκετό χρονικό διάστημα, δυσκολεύει και κουράζει πολλούς. Η Vajrasana αποτελεί πιο εύκολη και ανεκτή εναλλακτική θέση.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξαλείψει οποιοδήποτε εμπόδιο σε ότι αφορά τη σωματική στάση (διαβάστε το κομμάτι «Πρόληψη»), έτσι ώστε να δουλέψετε με την asana πιο εσωτερικά.

Πρόληψη
1. Σε περίπτωση που πονάνε οι ράχες των πελμάτων, ακουμπήστε κνήμες επάνω σε ύψος (π.χ. διπλωμένη κουβέρτα), αφήνοντας τις ράχες των πελμάτων εκτός.
2. Σε προβλήματα γονάτων, τοποθετήστε «σφήνες» από μαξιλάρια πίσω από τα γόνατα ή τοποθετήστε μαξιλάρια κάτω από γλουτούς.
3. Εάν η λεκάνη δεν φθάνει σε φτέρνες, τοποθετήστε μαξιλάρια κάτω από γλουτούς.

Οφέλη
1. Κάνει ευχάριστη διάταση σε μηρούς και στις ράχες των πελμάτων.
2. Ενισχύει τις καμάρες των πελμάτων.
3. Διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης.
4. Ξεκουράζει τα πόδια από ορθοστασία, πολύωρο βάδισμα, ασκήσεις.
5. Ανακουφίζει από συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Αντενδείξεις
1. Τραυματισμοί και προβλήματα γονάτων, ταρσών (ράχες πελμάτων) και ποδοκνημικών αρθρώσεων.
**Σε αυτές τις περιπτώσεις η asana προσαρμόζεται κατά περίπτωση.

Εμβάθυνση
1. Νιώστε την στήριξη και σταθερότητα που σας παρέχει η γή (Sthira) κάτω από την ευρεία και στέρεη βάση της θέσης.
2. Αναπνοή Ujjayi (Ηρωική αναπνοή).
3. Εισπνοή από τον αφαλό και πάνω, γεμίστε και διευρύνετε τον θώρακα προς κάθε κατεύθυνση. Εκπνοή, διατηρείστε τον χώρο που δημιουργήσατε στον κορμό και μακρύνετε την σπονδυλική στήλη (Sukha).
4. Φέρτε την προσοχή στις κινήσεις του θώρακα κατά την αναπνοή. Νιώστε την ανεπαίσθητη, τρισδιάστατη αλλαγή που συμβαίνει στο σχήμα του θωρακικού κλωβού με κάθε εισπνοή και εκπνοή (Sukha).
5. Αισθανθείτε και ενεργοποιείστε τους μύες βάθους που ενώνουν το κάθε ένα πλευρό του θώρακα με το αμέσως παραπάνω (μεσοπλεύριοι μύες) (Sthira).
6. Φέρτε την προσοχή, στο πίσω μέρος του κορμού, στην ένωση των πλευρών με τον κάθε ένα σπόνδυλο της ΘΜΣΣ (Θωρακική Μοίρα σπονδυλικής Στήλης). Νιώστε τις μικρές – μικρές κινήσεις που συμβαίνουν σε αυτές τις αρθρώσεις (σπονδυλοπλευρικές διαρθρώσεις).
7. Συνειδητοποιείστε την σταθερότητα και ακινησία της στάσης του σώματος (Sthira), και ταυτόχρονα την ποικιλία των μικρό – κινήσεων, που συμβαίνουν μέσω της αναπνοής, στις εσωτερικές δομές του σώματος.

*****Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκτελέσει κανείς μια asana, καθώς επίσης υπάρχει πληθώρα παραλλαγών για την κάθε asana. Η παραπάνω περιγραφή αποτελεί απλά και μόνο μία πρόταση.

Καλή Πρακτική!


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου