Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

Yoga Energy Aligning Seminar: 11/11 Ρέθυμνο & 12/11 Χανιά


"Αυτό που αποκαλούμε γεωμετρία μιας asana [πόζας] είναι το να φέρουμε σε γεωμετρία το σώμα με την κοσμική πηγή. Αν μάθετε να την κρατάτε σωστά, μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το σύμπαν. Αυτό είναι η yoga. Εάν απλά κάθεστε σωστά, ό, τι αξίζει να γνωρίζετε μπορεί να σας είναι γνωστό από μέσα." Sadhguru


Η πρακτική μας απαιτεί κατά την Bhagavad Gita προσωπική προσπάθεια (self-effort) και πνευματική πειθαρχία (spiritual discipline). Από την άλλη, η πρακτική που γίνεται με σοφία, φροντίζει το πνεύμα και καλλιεργεί την ελευθερία. Η ευθυγράμμιση εντέλει είναι η σύνδεση με την πηγή. Το mastering στην ενεργειακή ευθυγράμμιση πάντως μιας asana δε τελειώνει ποτέ, διαρκεί μια ολόκληρη ζωή.

Η άνεση και η σταθερότητα είναι το 3ο σκαλί του μονοπατιού της Yoga. 
Σε αυτό το 3ωρο σεμινάριο θα εμβαθύνουμε στη σημασία της ενεργειακής ευθυγράμμισης (energetic alignment) στην άνεση και σταθερότητα της προσωπικής πρακτικής μας 
(sadhana> sadh=πάω απευθείας στο στόχο, ο τρόπος για να απελευθερωθώ από τη maya, την ψευδαίσθηση του κόσμου) στο 3ο σκαλοπάτι της Yoga, τα yogasana (πόζες).
Η ενεργειακή ευθυγράμμιση (energetic alignment) επιτρέπει στον ασκούμενο να μπει, να μείνει και να βγει από ένα asana με ασφάλεια, αλλά αποκτώντας και οφέλη που αντανακλώνται σε πολλαπλά επίπεδα και σε όλα τα ενεργειακά του σώματα (koshas).


Στο σεμινάριο αυτό θα δούμε τι χρειάζεται για να πάμε βαθύτερα σε κάποιες πόζες, καθώς επίσης τις βασικές ανισορροπίες που μπορεί να δημιουργούνται, όταν δεν έχουμε επίγνωση ή όταν έχουμε μπερδεμένη κατανόηση και το γιατί αυτή μπορεί να δημιουργείται (πχ. δομικά προβλήματα, όπως κύφωση, κτλ., μη ανεπτυγμένες ικανότητες, όπως ευλυγισία, μυική αντοχή, κτλ., ταχύτητα σκέψεων και μη εστίαση στο παρόν, μπλοκάρισμα πρακτικής λόγω διαφόρων ειδών προσκόλλησης, πχ. να μιμηθώ το δάσκαλο, να εκτελέσω τη δυσκολότερη παραλλαγή, θέλω να το κάνω έτσι όπως το έκανα πριν 10 έτη, κτλ., λόγω λανθασμένης μάθησης ή περιορισμένης αντίληψης από τη διδασκαλία και αντίστοιχα εδραιωμένης λανθασμένης συνήθειας, κτλ.).

Παράλληλα, με βάση τη μοναδικότητα του σώματός μας, θα επιχειρήσουμε να βρούμε την ενεργειακή ευθυγράμμιση για μια γκάμα από τακτικά εκτελεσσόμενα asana (πχ. των 'Χαιρετισμών'), αλλά και πιο προχωρημένων απαιτήσεων asana.

Το 3ωρο αυτό σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική που θα καταλήξει σε μια ήπια, αλλά κλασική hatha flow ροή.

Η Maha Prana/ζωτική ενέργεια ή τα Vayu/ζωτικοί άνεμοι ή οι κινήσεις της Prana {>va=αυτό που ρέει} όπως αναφέρονται σε αρχαιότερα κείμενα είναι δυνάμεις για δραστηριότητες και εμπειρίες μέσα στο σώμα, ελέγχοντας τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως την πέψη, την αναπνοή, τις νευρικές παλμώσεις, κτλ. Τα vayu, αν και δουλεύουν από κοινού, ωστόσο το καθένα καθοδηγεί διαφορετικές λειτουργίες.

Σε μια πρακτική yoga τα asana/οι πόζες (3ο σκαλί του Πατάντζαλι) είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Εκεί πρέπει ο ασκούμενος συνειδητά και με πρόθεση να ενεργοποιεί τα κυριότερα vayu, τα λεγόμενα Pancha Vayu/ τα πέντε βάγιου (Prana vayu, Apana vayu, Samana vayu, Udana vayu, Vyana vayu) και τα Maha Bhoota/ τα πέντε μεγάλα στοιχεία (Prithvi/Γη, Apas/Νερό, Agni/Φωτιά, Vayu/Αέρας, Aakash/Αιθέρας), αλλιώς η πόζα δεν έχει ενέργεια και δύναμη, δεν φέρνει οφέλη, δεν εξελίσσει και τελικά δε γίνεται με επίγνωση.

Πχ. είναι διαφορετικό απλά να κρεμιέμαι πάνω στα ισχία μου στην utkatasana και αλλιώς να ενεργοποιώ με πρόθεση τα κατάλληλα ενεργειακά κλειδώματα και να επιτρέπω στα vayu/στη ζωτική ενέργεια να ενεργοποιείται, έτσι ώστε να νιώσω την πόζα να δουλεύει μέσα μου και να μπορώ να κατεβάσω πληροφορίες από το akasha/ το απεριόριστο δυναμικό.

Στο μίνι αυτό σεμινάριο που δημιουργήθηκε από τη σοφή παρατήρηση των δασκάλων που είχαμε στην πορεία μαθητείας μας θα κάνουμε μια εισαγωγή για το πώς να αναγνωρίζουμε και να βιώνουμε με πρόθεση τα Pancha Vayu και τα Maha Bhoota μέσα στα yogasana.

Το θέμα είναι τεράστιο και ανεξάντλητο, οπότε θα επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα asana των Χαιρετισμών και σε μερικά πιο απαιτητικά σε ικανότητες asana.

Πρόγραμμα:
Sacred Rituals, Opening Mudra Meditation, Sankalpa
Energetic Alignment with Pancha Vayu and Maha Bhoota stabilization
Hatha Vinyasa with Energetic Alignment
Closing Mudra Meditation, Offerings

Στη διδασκαλία και υποστήριξη των μαθητών στην ενεργειακή ευθυγράμμιση (hands-on assists) θα είναι οι δασκάλες Yoga: Εύα Κυρμιζάκη & Ειρήνη Σπυροπούλου. Η ύλη του σεμιναρίου δημιουργήθηκε από πολυετή εμπειρία εκπαίδευσης σε ακαδημίες yoga, αλλά και διδασκαλίας χιλιάδων διδακτικών ωρών. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ασκούμενους από όλα τα συστήματα Yoga.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες

Ημ/νίες:
Σάββατο 11/11, 11:00-14:00, Ρέθυμνο, Μέθεξις, Δρουλίσκου 1
Κυριακή 12/11, 11:00-14:00, Χανιά, Living Yoga Chania, Χρυσοπηγής 34

Είσοδος: 10e για τα μέλη των χώρων Μέθεξις, Living Yoga Χανίων, Yava Χανίων & 20e για μη μέλη
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.
Αν χρειαστεί, θα προστεθεί και 2ο σεμινάριο την ίδια ημέρα αργότερα 15:00-18:00.

Κράτηση θέσης: 6986918405 Εύα 6995383456 Ειρήνη Namaskaram!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου